Gegrilde tomaat met ricotta en dragon

22 mei 2021
Smaak
Recept kwaliteit
Matig
Bereidingstijd
75-90 min
Speciale wensen
Menugang
Moeilijkheidsgraad
Moeilijk
Benodigdheden

Wederom een geweldig gerechtje uit dit fijne kookboek van Sergio Herman. Eigenlijk is het echt iets voor de zomer, maar aangezien tomaten het hele jaar goed verkrijgbaar zijn en dit lekker fris is als onderdeel van een menu heb ik het gisteren toch gemaakt.

Het gerecht is een tomaat die je vult met een salade van tomaat, sjalot, dragon, Parmezaan, Taggiasche olijven en op smaak gebracht met olie en Cabernet Sauvignonazijn. Met daarop een ricotta lichtgroen gekleurd door spciy dragonolie erdoor te mengen. Je garneert het met olijven, zuurdesemcroutons, krokante knoflook en citroenrasp.

Gelukkig had ik de spicy dragonolie (dragon, spinazie, knfolook, chilivlokken en olie), wat een apart recept is in dit boek, al eerder gemaakt. Dat scheelde een nacht in tijd. Die blender en evt het spuitflesje heb je dus voor die olie nodig.

Om voor enkele plakjes knoflook een hele frituur op te warmen en vervolgens in de olie de plakjes amper terug te vinden leek me niet handig. Ik heb gewoon wat olie opgewarmd in een klein pannetje en ze daarin zachtjes gebakken. Zo had ik ook meer controle over het proces, want het gaat snel te hard. Dan wordt de knoflook bitter en kun je opnieuw beginnen. Overigens vond ik die knoflookplakjes snijden en frituren technisch het meest lastige aan het hele gerecht… het is er zeker lekker op, maar een minor detail… dus… het is wat mij betreft geen ramp als je het weglaat.

Bij een volgende keer zou ik in de gegrilde tomaat ook wat ricotta spuiten (met spuitzakje), daarna de salade erop en bij het afwerken nog wat ricotta conform het recept. Hoe je de croutons maakt staat verder nergens, maar koop aub geen kant en klare. Dat zou zonde zijn. Maak ze lekker zelf en als je in die olie nu wat knoflook doet…. ?Je begrijpt het. Nu ik alles opnoem denk ik dat ik de maakbaarheid qua recensie iets aanpas. Toch was het al de moeite en tijd dik waard!

Smaak: ⭐️⭐️⭐️⭐️1/2
Recept oké?:?
Gegrilde tomaat met ricotta en dragon
?Sergio’s smaakmakers, Sergio Herman
?https://www.foodandfriends.nl/recepten/gegrilde-tomaat-met-ricotta-en-dragon/
⏰30-45 min en 1 nacht, dus dag tevoren beginnen!
Kenmerk: Chefkok, Vegetarisch
Menugang: Voorgerecht, tussengerecht
Verkrijgbaarheid ingrediënten: supermarkt
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
Keukengereedschap: Blender en evt frituurpan, spuitzakje en spuitflesje