Medio maart 2022 en het zaaien is begonnen!

13 mrt 2022

Ieder jaar wordt vrijwel ieder plantje voor de moestuin vanuit zaad opgekweekt. Zaad dat bij voorkeur ook nog biologisch is en niet genetische gemanipuleerd, maar…. We doen ons best laten we maar zeggen.

De keuze is altijd een heel gedoe. We kweken namelijk niet ieder jaar hetzelfde. Enerzijds doet niet alles het even goed op het zand in Brabant en anderzijds valt de smaak soms ook tegen. Daarnaast blijkt de moestuinier nogal allergisch te zijn voor een aantal planten. Pompoen- en courgetteblad bijvoorbeeld geven bij aanraken van de huid enorme blaren en en wonden waarvan je na maanden nog de verkleuringen ziet.

En… je wordt ook heel chagrijnig als je er uren in hebt gestoken om het vanuit zaad op te kweken en het dan voor een appel en een ei in de supermarkt ziet liggen. Veelal zijn het dus bijzondere groentes en lastig te verkrijgen producten. Probeer bijvoorbeeld maar eens ongesneden boerenkool te krijgen. Dat is me het afgelopen jaar nergens gelukt… ook niet bij een hele goede groenteboer.

Wat dit jaar de keuze is geworden laat ik nog weten, maar hier alvast de eerste foto’s. En de foto van de man die alles zaaide en daarover ook wilde posten op zijn Instagram account.