Verdejo en Blanquette de Veau d’Isabelle

15 mrt 2022

Soms denk ik dat ik tot een minderheidsgroep behoor. Naast dat ik vrouw ben die graag over wijn schrijft houd ik erg van strak droge, zeg maar zeer zure, witte wijnen. Die kunnen meestal niet op een grote schare fans rekenen. Gelukkig voor m’n vrienden heb ik enkele jaren geleden de Verdejo’s ontdekt. Ze zijn weliswaar niet strak droog, maar hebben wel een heerlijke frisheid. Ze bieden echter nog veel meer zoals tropisch fruit waardoor ze aanzienlijk meer mensen bekoren zonder meteen een allemansvriend te zijn. Je kunt ze ook bij vele gerechten drinken wat natuurlijk altijd fijn is. Deze Verdejo dronk ik een keer toen we bij vrienden op bezoek waren en daar Blanquette de Veau kregen. Wat een heerlijke combinatie. Ik kreeg het recept, heb het naar haar vernoemd en ben blij dat ik het hier mag delen!

Ingrediënten (voor 6-8 personen)

  • 1 kg kalfsvlees (kalfslappen of kalfsriblappen)
  • 2 el roomboter
  • 2 uien
  • 2-3 tenen knoflook
  • 4 wortelen
  • 400 gr champignons
  • 2 el bloem
  • 500 ml bouillon
  • 1 glas droge witte wijn (pak de Verdejo)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • sap van 1 citroen
  • 1 eidooier
  • 2 bekertjes crème fraîche à 125 ml
  • bosje peterselie

Bereiding:

  • Snijd het kalfsvlees in blokjes van 3-4 cm
  • Snijd de uien grof
  • Prik eventueel de kruidnagels in een stuk ui
  • Snijd de wortel in stukjes en de champignons in plakjes
  • Smelt boter in een pan met dikke bodem
  • Bak daarin het vlees in kleine porties aan en haal ze er telkens uit voor je de nieuwe portie toevoegt
  • Voeg dan de uien, wortel en champignons toe aan het bakvet
  • Voeg bloem erbij, roer goed door en laat even meebakken
  • Blus af met de witte wijn
  • Voeg de bouillon toe
  • Doe het vlees terug in de pan
  • Deksel op de pan en op laag vuur ca. 1,5 uur laten stoven
  • Roer de crème fraîche los en meng het citroensap en een eierdooier erdoor
  • Voeg dit mengsel toe aan het vlees en roer het er direct goed door
  • Laat nog 30 min koken zonder deksel
  • Eventueel nog peper en zout toevoegen naar smaak
  • Bestrooien met fijngesneden peterselie

Serveer het met rijst en een eenvoudige groene salade.

Proost en eet smakelijk!