Verdeca en de balletjes van Jo

23 mrt 2022

Verdeca en de balletjes van Jo horen gewoon bij elkaar. Beide zijn uitermate authentiek, hebben hun wortels lokaal en zijn eigenlijk ook gewoon een vondst gebleken in de handen van hen die ze creëerden. Ze hebben daarnaast beide veel smaak en zijn tegelijk erg toegankelijk. De wijn is een alleskunner en de balletjes zijn allemansvrienden 🙂

De verdeca is een vrij onbekende witte druif afkomstig uit de hak van de laars van Italië. De wijn die ik van deze druif ken (die van de foto) heeft in de smaak tonen van citrus, groene appel, maar ook bloesem en kruidigheid. Een wijn waarvan maar weinigen, inclusief ikzelf,  zullen herkennen dat het om deze druif gaat. De wijn past goed bij tapas en allerlei salades.

De balletjes van Jo zijn de balletjes van de moeder van een vriend. Vol trots liet hij me ze een keer proeven en uiteraard moest ik raden wat erin zat. Dat raad je echt nooit zei hij!! En hij had gelijk net als bij de wijn. Ik lach helemaal dubbel toen hij het me vertelde. Ik vond het zo’n briljante vondst dat ik gevraagd  heb of ik het recept mocht delen als eerbetoon aan zijn moeder. Dat mocht!

Ingrediënten voor ongeveer 60-80 (!) balletjes:

  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 7 beschuiten of 150 gr paneermeel
  • 2 eieren
  • 2/3 van een zakje mix voor bami goreng (Conimex)
    • let op: niet de Bami kruidenmix pakken, daarin zitten alleen kruiden en geen gedroogde groenten
  • boter om in te bakken

Bereiden

  • mix voor bami goreng wellen in 2 el warm water
  • gehakt in grote kom doen
  • fijn verkruimelde beschuiten/paneermeel aan gehakt toevoegen
  • eieren loskloppen en eveneens aan gehakt toevoegen
  • gehakt, beschuit/paneermeel en eieren goed doorkneden
  • gewelde mix voor bami goreng toevoegen
  • nogmaals goed doorkneden
  • kleine gehaktballetjes rollen
    • groter dan soepballetjes, maar kleiner dan biterballen
  • in koekenpan boter verwarmen
  • in kleine porties de gehaktballetjes bakken
  • laten afkoelen en serveren

De balletjes zijn ideaal voor op een feestje, bij een buffet of bij de borrel. Je kunt de balletjes tevoren maken en enkele dagen in de koelkast bewaren. Ze zijn ook uitstekend in te vriezen. Serveer ze op kamertemperatuur.