Rode Côtes du Ventoux en een traybake met kip en geroosterde groenten

5 apr 2022

Weet je wat ik nu zo leuk vind? Om deze wijn met een klassieke blend van grenache en syrah te combineren met een zeer hedendaags gerecht. Het makkelijkste is natuurlijk om vlees van de BBQ of wild bij deze wijn te drinken, maar het is ook echt een mooie wijn bij ander type gerechten als deze maar genoeg kruidigheid hebben. Een traybake is ook nog makkelijk te maken en door al die groente heel gezond! Als je een traybake wel heel simpel vindt  bij zo’n mooie wijn, dan kun je ook een hele kip in de oven doen en de groenten er de aardappelen de laatste 40 minuten omheen leggen en de overige groenten de laatste 30 min.

Ingrediënten:

  • 4 kippenpoten of 8 drumsticks
  • 2 el gerookte paprikapoeder
    • la Chinata is een erg goed merk
    • gewoon bij de supermarkt te verkrijgen
    • twee varianten: zoet en hot. Kies wat je wilt.
  • 750 gr aardappelen
  • 600 gr geschilde bospeen
  • 2 rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • rozemarijn
    • mag zowel gedroogd (2 tl) als vers zijn (3 takjes)
  • 2 tl tijm
  • 2 tl laurierpoeder of 2 blaadjes laurier
  • 4-6 el olie
  • fleur de sel of een ander iets grover gemalen zeezout
  • versgemalen zwarte- of vierseizoenen peper

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of met een siliconen bakmat
  • Besmeer de kippenpoten met wat olie en strooi er de gerookte paprikapoeder overheen
  • Snijd de aardappelen (al dan niet geschild) in grote parten
  • Schep de aardappelen om met olie en de laurierpoeder of laurierblaadjes en verdeel ze over de bakplaat
  • Strooi de rozemarijn over
  • Leg de kippenpoten ertussen
  • Zet de bakplaat met de aardappelen en de kip alvast in de oven
  • Snijd dan de bospeen in de lengte middendoor
  • Snijd de rode uien in parten
  • Pers de knoflook boven een kom met 2 el olie en voeg er de tijmblaadjes aan toe
  • Schep de bospeen en ui door het knoflook–tijm-oliemengesl
  • Haal nu de bakplaat met de aardappelen en kippenpoten uit de oven.
    • als het goed is hebben ze er dan zo’n 10-15 min in gestaan
  • Verdeel de wortelen en de uien eveneens over de bakplaat en bak het geheel nog zo’n 15 min
    • dreigen de groenten te bruin te worden verlaag dan de oventemperatuur of dek het geheel af met wat aluminiumfolie
    • controleer of de aardappelen en de bospeen gaar zijn door er in te prikken
  • Haal de bakplaat uit de oven en bestrooi het geheel met de fleur de sel en wat peper
  • Verdeel over 4 borden een kippenpoot en de groenten

Als guilty pleasure mag je er bij mij ook (zelfgemaakte) knoflooksaus bij serveren of er nog wat pesto over scheppen.

Proost en eet smakelijk!