Ja hoor! Dit werkt goed…. deze rode Corbières bij een pittige chili sin carne. Overigens ging hij ook goed bij de variant “con carne”.
Corbières is een gebied in de Languedoc in Zuid Frankrijk. Deze wijn belichaamt de streek: rauw en ruig en boordevol karakter. Deze is daarnaast ook soepel en rond. Ze bestaat voornamelijk uit grenache en syrah met een beetje cinsault en carignan. Afkomstig van de geweldige coöperatie ter plaatse.
Chili sin carne
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
- 2 el (koolzaad)olie
- 1 grote ui
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 2 tenen knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 el oregano
- 1 el gerookte paprikapoeder hot
- 1 tl gemalen komijn (djintan)
- 1 tl gemalen koriander
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 blik bruine bonen (400 gr)
- 1 blik kidneybonen (400 gr)
- 1 blik zwarte bonen Bonduelle! (400 gr)
- 1 blikje maïs (150 gr)
- Evt. zout, wijn/limoensap, suiker
- 1 bekertje zure room (125 gr)
Bereiden:
- Uit in halve ringen en paprika’s in stukjes snijden. Ondertussen olie in braadpan verwarmen. Ui en paprika fruiten in de olie tot ze glazig zien. Knoflook erboven uitpersen.
- Mengsel beetje opzij schuiven, tomatenpuree toevoegen en wat mee laten bakken op de bodem van de pan.
- Dan alle kruiden en specerijen toevoegen en alles door elkaar roeren en gepelde tomaten toevoegen.
- Bruine bonen, kidneybonen en maïs afgieten. De zwarte bonen niet afgieten. Dat lukt ook niet bij die van Bonduelle. Alle bonen eveneens toevoegen aan de pan.
- Zeker 15-20 minuten laten sudderen, maar mag ook langer.
- Op smaak brengen met zout en een zuurtje/zoetje. Met dit laatste krijg je meer diepte en heb je minder zout nodig is mijn ervaring. Ik doe er meestal een scheutje van de wijn bij die ik er bij ga drinken en 1 tl suiker. Wil je geen wijn gebruiken pak dan wat limoensap met 1 tl suiker.
- De chili in diepe borden scheppen en serveren met beetje zure room.
- Eventueel kun je er ook rijst bij serveren.
Chili con carne
Voor de chili met vlees gebruik ik exact hetzelfde recept, maar roerbak ik daarnaast kort 300 gr rundergehakt rul en voeg wat vleesfond toe. Eerst schep ik de vegetariërs op en voeg dan het gehakt aan de rest van de pan toe.
Eet smakelijk!