Witte, hout gelagerde, Rioja en pompoensoep

8 okt 2022

Wijn bij soep? Dat is inderdaad niet gebruikelijk, maar dat heel lekker kan zijn bewijst deze combinatie. En… als je een maaltijdsoep eet zou het toch ook wel heel jammer zijn als je er geen mooie wijn bij zou kunnen drinken ?

Deze witte hout gelagerde Rioja van Aduna is afkomstig van de klei/kalkbodems in Rioja Alavesa en gemaakt van de Viura druif. Het hout is zo mooi geïntegreerd! De wijn is opvallend fris met fruitige tonen van ananas, peer en honing.

De gember is deze pompoensoep zorgt ervoor dat 1+1=3!

Pompoensoep à la Jean Beddington

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 1 pompoen met oranje vruchtvlees van ca. 750 g
  • 2 el olie
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr verse gember
  • 750 ml groentebouilon (van tablet)
  • 100 ml kookroom

Bereiden:

  1. Uien snipperen en pompoen in blokjes snijden (pitten verwijderen, maar je hoeft hem niet te schillen).
  2. Olie verhitten in soeppan en ui toevoegen. Knoflook erboven uitpersen en alles zachtjes fruiten.
  3. Daarna pompoen toevoegen en even zachtjes meebakken.
  4. Ondertussen gember zo klein mogelijk snijden (de gember hoef je niet te schillen). Gember aan de pan toevoegen en ook even meebakken.
  5. Dan de groentebouillon toevoegen en het geheel koken totdat de pompoen gaar is.
  6. Soep met staafmixer pureren. Wil je geen enkel stukje gember meer terug kunnen vinden dan de soep in gedeeltes in een blender pureren.
  7. De kookroom toevoegen.
  8. Nog even proeven en zo nodig nog wat zout en/of peper toevoegen.

Oh ja… Jean Beddington is een kok in ruste. Ze is van oorsprong Engelse, maar na een tocht over de wereld in Nederland terecht gekomen waar ze jaren in Amsterdam een restaurant runde. Zij is de grondlegger van de fusion keuken in Nederland. Fusion is een combinatie van de Westerse en Oosterse keuken.