Montepulciano d’Abruzzo en melanzane

14 okt 2022

Montepulciano d’Abruzzo is precies wat het zegt te zijn: een wijn gemaakt van de montepulcianodruif in de regio Abruzzo. Deze regio ligt aan de oostelijke kant van Italië in het midden van de laars.

Deze variant van het huis Velenosi is wat zoetsappiger en kruidiger dan ik ze normaal gesproken ken. Dat past wel heel goed bij het seizoen en ik drink hem dan ook graag zomaar op zo’n dag als vandaag.

Voor een “gewone” melanzane, een vegetarische ovenschotel van aubergine, tomaat en mozzarella, vind ik deze wel wat “too much” tenzij… je de gewone melanzane ook wat meer herfsttonen meegeeft. Hoe ik dat deed? Zie hieronder!

Maak de tomatensaus alstublieft zelf en… in de oven. Daarna eet je nooit meer een kant en klaar gekochte. En… van deze saus kun je ook zo een geweldige tomatensoep maken door er 750 ml bouillon aan toe te voegen!

Kruidige melanzane

Ingrediënten voor 4 personen:

Als je de tomatensaus zelf wilt maken:

  • 750 gr tomaten
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el suiker
  • 2 el balsamico-azijn
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 el olijfolie

Indien je de tomatensaus niet zelf wilt maken:

  • 1 pot/fles kruidige pastasaus
  • 2 blaadjes laurier

Overige ingrediënten:

  • 4 aubergines
  • 8-10 el olie
  • 2 tl kaneel
  • 2 grote bollen mozzarella
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 15 gr basilicum

Bereiden:

Tomatensaus als je deze zelf wilt maken:

  1. Oven aanzetten op 170 graden.
  2. Tomaten in grote stukken snijden en uien snipperen. Beide in grote kom/schaal doen. Knoflook erboven uitpersen. Alle andere ingrediënten toevoegen en alles door elkaar scheppen.
  3. De inhoud van de kom/schaal over een met bakpapier of siliconenmat bedekte bakplaat verdelen.
  4. Besprenkelen met olie en bakplaat in de hete oven schuiven en ca. 45 min bakken.
  5. Het geroosterde mengsel weer terug doen in de grote kom/schaal, laurierbladeren verwijderen en het geroosterde tomatenmengsel pureren met de staafmixer.

Tomatensaus als je die niet zelf wilt maken:

  1. De kruidige pastasaus met laurier in pannetje verwarmen en enkele minuten zachtjes laten pruttelen. Dan vuur uitzetten en de saus  minimaal 30 min. laten trekken. Daarna laurierblaadjes verwijderen.

Vervolg

  1. Terwijl de tomatensaus in de oven of in het pannetje staat te trekken kun je beginnen met de rest.
  2. De aubergine (bij voorkeur met een mandoline) in de lengte in niet al te dikke plakken (ca. 3 mm) snijden. De plakken dun bestrijken met olie en grillen in een grillpan, op een grillplaat of in een contactgrill. Licht bestrooien met wat kaneel.
  3. Oven aanzetten op 180 graden.
  4. Mozzarella in dunne plakken snijden, Parmezaan raspen.
  5. Ovenschaal insmeren met wat olie en op de bodem één laagje met aubergineplakken leggen, daarop  wat tomatensaus scheppen, daarop wat mozarella, basilicum en Parmezaanse kaas. Dit minimaal 3x herhalen. Eindigen met de Parmezaanse kaas.
  6. Schaal in de ovenzetten en de melanzane in ca. 30 minuten mooi bruin bakken.