Gemarineerde kastanjechampignons in tempurabeslag met Pinot Blanc uit de Elzas

18 okt 2022

Het wildseizoen is officieel 15 oktober weer begonnen! Wat mij betreft veranderen we het echter in wild- èn paddenstoelenseizoen om ook tegemoet te komen aan de snel groeiende groep vegetariërs en flexitariërs.

Ik vind het dan ook een uitdaging om bij een wijn die past bij wild ook een paddestoelengerecht te kunnen presenteren. Er volgt nog wel een wildgerecht bij deze wijn, maar vegetarisch gaat even voor.

Nu klinkt het allemaal heel pretentieus, maar ik kwam voor dit gerechtje uit bij gewone kastanjechampignons die je het hele jaar rond kunt krijgen. Dus… ook een goede reden om de wijn het hele jaar te drinken bij dit aperitiefje hapje?

Het zijn gemarineerde kastanjechampignons in tempurabeslag waarvan je het recept op de website kunt vinden.

De marinade bestaat uit sojasaus, gembersiroop en sereh en deze Oosterse smaken gaan goed bij deze rijke pinot gris uit de Elzas met een klein restzoetje.

Gebakken zeebaars met venkelzaad en pastis en risotto met venkel

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • 1 tl serehpoeder
  • 250 gram middelgrote kastanjechampignons of 12 stuks
  • 50 gr bloem
  • ½ el maïzena
  • 100 ml ijskoud bruiswater
  • 300 ml zonnebloemolie

Alle ingrediënten zijn bij de supermarkt te koop

Bereiden:

  1. Sojasaus mengen met gembersiroop en serehpoeder tot een marinade.
  2. Kastanjechampignons schoonmaken en in de marinade leggen. Zorg dat de kastanjechampignons volledig met de marinade bedekt zijn. Laat dit 20-30 min staan. Schep tussendoor nog een keer om.
  3. Laat de champignons uitlekken in een zeef.
  4. Maak het tempurabeslag door de bloem en maïzena te mengen en het water erdoor te kloppen tot een (dun) beslag.
  5. Verhit de zonnebloemolie in een pannetje op redelijk hoog vuur tot 180 graden of totdat je ziet dat hij iets gaat walmen. (of pak de frituurpan en stel deze in op 180 graden). Probeer de temperatuur constant te houden en niet te hoog op te laten lopen.
  6. Haal de champignons door het beslag en doe ze in 2-3 porties in de olie. Bak ze mooi goudbruin en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  7. Eet de champignons zo of maak nog een dipsausje van 3 el sojasaus, 1 el gembersiroop en 1 el sesamolie.