Als ik opschrijf landwijn dan is dat de letterlijke vertaling van “vin de pays”. Het klinkt alsof het daarmee ook niet veel is, maar dat is bij deze niet het geval!
De reden dat hij geen appellation heeft komt doordat hij van de Bordeauxdruiven Merlot en Cabernet Sauvignon en daarnaast Carignan gemaakt is. Opvallend, wat mij betreft, is dat de cabernet ook nog 8 maanden houtrijping heeft gehad. Dat klinkt toch niet als een simpel landwijntje?
Het is een frisse, droge wijn waarvan ze zelf zeggen dat hij zeer veelzijdig is. Ik vond hem heerlijk bij m’n favoriete linzenschotel met pittige worstjes. Het liefst eet ik er lamsmerguez bij, maar… het valt niet (meer) mee die te verkrijgen.
En waarom deze wijn “de neus” heet? Dat was de bijnaam van de helaas overleden eigenaar van dit château. Hij was een verzekeringsagent en wijnjournalist uit België die bekend stond als een begenadigd proever.
Linzenschotel met pittige worstjes
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gr kleine gedroogde groene of bruine linzen (Puy of Berry) of 1 blik van ca. 400 gr uitlekgewicht
- 1 groentebouillonblokje
- 4 el olie/boter
- 2 uien
- 1 grote of 2 kleine winterwortel(en)
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 100 ml rode wijn (bij voorkeur de wijn die je er ook bij drinkt)
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 el oregano
- 4 of 8 merguez of andere pittige (kleine) worstjes (ca. 400 gr in totaal)
- 2 bosuitjes
Bereiden:
- Kook de linzen in ruim water met het het bouillonblokje gaar en giet ze daarna af.
- Snipper ondertussen de ui. Snijd de wortel en bleekselderij in stukjes.
- Verwarm in een braadpan 2 el olie/boter. Voeg de uien, wortel en bleekselderij toen en pers de knoflookteentjes erboven uit.
- Schuif als de uien glazig zien het groentemengsel wat opzij in de pan en bak de tomatenpuree enkele minuten. Meng daarna de tomatenpuree door de groeten.
- Blus af met de rode wijn. De alcohol zal verdampen.
- Voeg het blik met de gepelde tomaten toen evenals de oregano en roer alles goed door.
- Doe dan de deksel op de pan en laat het gerecht ca. 30 min op laag vuur stoven. Het kan ook korter, want de groenten zijn vrij snel gaar, maar de smaken vermengen zich wat beter als het wat langer kookt. Voeg de laatste 10 min de linzen toe.
- Bak de worstjes in de resterende 2 el olie/boter tot ze mooi bruin en gaar zijn.
- Snij de bosui in ringetjes.
- Schep de linzen op en bord. Leg de worstjes erop/erbij en garneer met de bosui.