Hammetjes van Urk met zoethout en gedroogde varkensrug

31 mei 2021
Smaak
Recept kwaliteit
Zeer goed
Boek
Puur, Jonnie Boer
Bereidingstijd
60-75 min
Recept met
Speciale wensen
Menugang
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld

“Hammetjes”, omdat ze op Urk geen duivel mogen zeggen staat in dit kookboek. In dit recept is zeeduivel namelijk de vis waar het om draait. De vis pocheer je een een groentebouillon die je zelf maakt van ui, wortel, prei, tijm, witte wijn, peper.

Helaas heb ik niet alle ingrediënten kunnen krijgen voor de dressing. Je moest daarvoor zoethoutsnippers een uur laten trekken in gevogeltefond. Ik heb 1 tl zoethoutpoeder gebruikt en dat werkte ook. Je brengt de dressing op smaak met aceto balsamico en bindt hem met olijfolie. De aardappelmousseline maak je van aardappelen die je 3x zeeft en smeuïg maakt met olie.

Gedroogde Iberico varkensrug heb ik vervangen door Jamon de cebo de campo Iberico (24 maanden gerijpte Iberico ham, sinds kort bij de Appie). Het gerecht was erg leuk om te maken, goed te doen en viel zeer in de smaak!

De garnering die Jonnie gebruikt stond niet vermeld, maar leek erg op het Roomse kervel blad bij mij in de tuin wat een geweldige combi bleek met de heerlijke dressing van zoethout. Beide hebben iets droppigs. Voor herhaling vatbaar!

Smaak: ⭐️⭐️⭐️⭐️1/2
Recept oké: ?
“Hammetjes” van Urk met zoethout en gedroogde varkensrug
?Puur, Jonnie Boer
?http://ccnafd-almere.nl/CCAlmere/wp-content/uploads/2017/07/2e-seizoen-Cuisine-Culinaire-Almere-2006-2007.pdf
⏰60-75 min
Kenmerk: Chefkok, culinair
Menugang: Tussengerecht, Hoofdgerecht
Verkrijgbaarheid ingrediënten: supermarkt en groothandel, maar niet alles kunnen vinden.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
Keukengereedschap: –