Geroosterde aubergine met techina, hazelnoten en granaatappelpitten

9 jun 2021
Smaak
Recept kwaliteit
Zeer goed
Boek
TLV, Recepten en verhalen uit Tel Aviv, Jigal Krant
Bereidingstijd
75-90 min
Speciale wensen
Menugang
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Benodigdheden

“Is dit Ottolenghi?”, vroeg mijn man toen ik dit gerecht op tafel zette. Ik begreep de vraag wel, maar vond het ook leuk een keer “nee” te kunnen zeggen. Als ik eerlijk ben vind ik deze gerechten net iets toegankelijker terwijl de impact minstens hetzelfde is. Daarnaast heb ik in twee dagen al een aantal dingen geleerd die ik niet wist ondanks m’n bijna 40 jarige passie voor koken.

Weet je hoe briljant het is om gewoon een tomaat met snufje zout te pureren met de staafmixer, die te laten staan en dan zien transformeren in een heerlijk frisse saus? Jigal Krant voorspelde dat dat zou gebeuren door de pectine in de tomaat. Nog zo’n leuke… tahin mengen met citroensap (en gepofte knoflook) en hij wordt ook dik… vervolgens aanlengen met water en de staafmixer erin tot je de ideale consistentie hebt. Veel mooier dan alleen tahin wat mij betreft.

Één die ik je wil meegeven is dat als je de aubergine gebrand hebt je een klein stukje schil eraf moet peuteren. Je zult dan aan de binnenkant zien dat hij grotendeels losgelaten heeft. Als je daar vervolgens de lepel achter zet schep je hem zo uit z’n jasje. Dat scheelt een hoop gepeuter kwam ik achter!

De rest is simpel… munt, geroosterde hazelnoten en granaatappelpitten erover met wat zeezout en olie en je hebt een geweldig gerechtje! Het is zowel rokerig als bitter met frisse toetsen!

Smaak: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recept oké?: ?
Geroosterde aubergine met techina, hazelnoten en granaatappelpitten
?TLV, recepten en verhalen uit Tel Aviv, Jigal Krant
?https://www.dewereldopjebord.nl/geroosterde-aubergine-techina-hazelnoten-en-granaatappelpitten/
⏰15-30 min en 1 uur oven
Kenmerk: midden oosten, vegetarisch
Menugang: Voorgerecht, tussengerecht, bijgerecht
Verkrijgbaarheid ingrediënten: supermarkt
Maakbaarheid: makkelijk tot gemiddeld
Keukengereedschap: oven, staafmixer