Lambrusco en sweet and sour spareribs

13 mrt 2022

Lambrusco heeft helaas bij veel mensen helaas nog een verkeerde associatie. Een herwaardering is wat mij betreft echt nodig. Een klasse variant kan namelijk heel erg lekker zijn! Vooral bij wat vettig eten doet ze het erg goed, omdat ze dat vette wat neutraliseren. Daarnaast moest ik ook gewoon een reden hebben om mijn favoriete spareribs recept te delen.

Ik heb het ooit gekregen van een bakker die in de jaren 50 naar Canada emigreerde en het daar had opgedaan. Het werd hun familierecept dat ik nooit had leren kennen als hij niet na zijn pensioen terug naar Nederland was gekomen en iets kreeg met m’n schoonmoeder.

Bij ons behoort het tot de favoriete recepten, want er is werkelijk tot nu toe niemand geweest die het niet lekker vond! Het recept heeft maar één nadeel…. het kost tijd!

Ingrediënten:

  • 4 lange stukken spareribs
  • boter/olie om in te bakken
  • 2 grote uien
  • 1 fles ketchup
  • 2 el HP sauce
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 6 el azijn
  • 1-2 tl maizena

Bereiding

  • Verdeel de spareribs in stukken die in je allergrootste braadpan of ovenschaal passen
  • Snipper de uien
  • Bak de stukken rondom aan in wat boter/olie
    • doe ze niet allemaal gelijk
    • zet het vuur vrij hoog
    • ze moeten wat bruin gebakken zijn, maar zullen nog lang niet gaar zijn
  • Haal ze uit de pan
  • Doe de ui in dezelfde pan in het resterende braadvet en fruit ze glazig
    • vuur niet te hoog, want als ze bruin worden smaken ze bitter
  • Voeg dan de ketchup, HP sauce, bruine basterdsuiker en azijn toe
  • Breng het geheel aan de kook
  • Nu heb je twee opties:
    1. Laten garen in de braadpan
      • Leg de spareribs in de saus
      • Doe de deksel op de pan
      • Zet je pan op het laagste pitje en/of gebruik een vlamverdeler
    2. Laten garen in de oven
      • Verwarm de oven voor op 140 graden
      • Leg de spareribs in een ovenschaal
      • Giet de saus erover
      • Denk af met een bijpassende deksel of met aluminiumfolie
      • Zet de schaal in de oven
  • Check ieder half uur of het geheel niet te droog wordt
  • Doe er zo nodig wat water bij
  • Schep af en toe om
  • Laat het geheel net zo lang sudderen tot het vlees van het bot valt. Dan is het klaar!
  • Haal de spareribs uit de saus
  • Leng de maizena aan met iets water en roer het goed door
  • Schenk een beetje in de saus en roer goed door
  • Kijk of de saus dik genoeg is naar je zin en voeg er anders nog wat maizenamengsel aan toe
  • Schep de spareribs in een mooie schaal of per persoon op een bord en schenk de saus erover.

Klassiek horen hier frietjes, gepofte- of geroosterde aardappelen en coleslaw bij!

Eet smakelijk en proost!

Tags: lambrusco, spareribs, lactosevrij