Als je het zo leest dan lijkt het wel of ik Portugees spreek, maar vreemde talen en ik gaan helaas niet goed samen.
De taal van wijn uit Portugal en een Portugese lamsstoofschotel begrijp ik dan weer wel! ?
Ik vond de wijn heerlijk en de combi ook. Het advies van @keurslagerij.evert.tebak om mooie plakken schenkel te pakken pakte ook erg goed uit!
Het recept dat ik op internet vond deed me erg aan de Italiaanse ossobucco denken, maar een Spaans pepertje erbij en een flinke scheut mooie Ruby Port gaf het gerecht precies de intensiteit die het gerecht en deze wijn van een bijzonder wijnmaker verdiende.
Zijn verhaal is echt opmerkelijk. Als jongeman heeft hij z’n vermogen verdient aan de pokertafel. Hij kocht er dit wijnhuis van zonder er aanvankelijk iets mee te doen. Hij bouwde een carrière op als “onbeleefde” tandarts. Ondertussen plantte hij wijnstokken aan op zijn domein en nu wordt hij gezien als een uitstekende, maar eigengereide wijnmaker.
Borrego estufado
Ingrediënten voor 6-8 personen:
- ca. 1 kg stoofvlees van lam
- 4 el bloem
- 2 uien
- 2 wortelen
- 2 stengels bleekselderij
- 6 el boter/olie
- 1 Spaanse peper
- 2 tenen knoflook
- 150 ml Ruby Port (goede kwaliteit)
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 pot vleesfond (ca. 380 ml)
- 1 grote tak rozemarijn
- Evt. nog peper en zout
Bereiden:
- Bestrooi het lamsvlees met de bloem.
- Snipper de uien en snijd de wortelen en bleekselderij in stukjes.
- Verhit 4 el olie/boter in de pan en pak het lamsvlees in kleine porties op redelijk hoog vuur kort aan. Haal telkens het vlees uit de pan voor je de nieuwe portie toevoegt.
- Als al het vlees is aangebraden doe dan de resterende olie/boter in de pan zonder de pan eerst schoon te maken.
- Fruit de ui, wortel en bleekselderij op zacht vuur aan in.
- Snijd de Spaanse peper in de lengte middendoor en verwijder de zaden en zaadlijsten. Daarmee verwijder je ook een groot deel van de scherpte. Snijd de Spaanse peper daarna in stukjes en voeg toe aan de pan.
- Pers de knoflook uit boven de inhoud van de pan en roer alles goed door.
- Als de uien mooi glazig zien blus dan af met de port. De alcohol zal verdampen.
- Voeg dan de gepelde tomaten en de vleesfond toe.
- Rits de rozemarijnnaaldjes van de tak en voeg de naaldjes toe aan de pan.
- Voeg het vlees inclusief het eventuele lekvocht toe aan de pan.
- Dek de pan af met een deksel. Zet de pan op laag vuur en laat het ca. 2 uur stoven. Als je een ovenvaste pan en dekstel hebt kun je de pan ook 2 uur in een oven zetten van 160 graden.
- Breng zo nodig op smaak met peper en eventueel zout.
Lekker met gekookte aardappelen of een puree.