Sommigen noemen het een passie. Anderen een noodzaak, een uitlaatklep of ’gewoon een hobby’.
Maar wat ik met eten heb, noem ik anders. Het is een bevlogenheid. Een aan een bezetenheid grenzende gedrevenheid.
Een enorme kennishonger naar alle wonderen uit traditionele en moderne keukens.
Door kookkunst en alles daaromheen te willen snappen en overal van te willen proeven wil ik met Hapjes & Hakken het geheim van fancy haute cuisine, snobistische liflafjes en pretentieuze hoogstandjes doorgronden.
Of juist verloren specialiteiten, alledaagse gerechten, bijzondere wijnen, cultureel-culinaire invloeden en experimentele kooktechnieken onderzoeken.
Want – en dat is precies wat ik met Hapjes & Hakken probeer te verklaren – in alles schuilt iets bijzonders, maar niet alles hoeft bijzonder te zijn.
Door te onderzoeken, te experimenteren, te leren en op te tekenen, geef ik antwoord op belangrijke- en irrelevante vragen.
Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet:
- Waarom zou je een gerecht opsieren met kaviaar van 100 euro (en waarom zou ik het vooral lekker niet doen)?
- Wat is drabbelkoek en waarom bestaat het al ruim 300 jaar?
- Waarom zijn uitgerekend zout & peper een stelletje geworden?
- Waarom waren kreeft, foie gras en sushi ooit armeluiskost en zijn ze nu zo wanstaltig duur
- Waar kun je op hoog niveau dineren voor de prijs van twee afhaalpizza’s
- Zijn er budgetvriendelijke alternatieven voor saffraan, kardemom en truffel?
- Hoe ontmasker je elitaire interessantdoenerij?
- Waarom is wijn aantoonbaar beter als de druiven met blote voeten zijn geplet?
- Wie bepaalt wat haute cuisine is (en wat weten zij er nou van)?
- Wat doet kleurloze tomatensoep met je hersenen?
Vragen die ik mezelf continu stel. Onderwerpen met een knipoog.
Verhalen die de serieuze, culinaire wereld wat luchtiger maken.